zondag 8 juni 2014

Dag 31 - 43: Helsinki en St. Petersburg

Na ongeveer een maand fietsen was het eerste doel gehaald! Met Pim en Freek reed ik supervermoeid Helsinki binnen. De voorlaatste dag was nog een lange etappe door kou en regen, maar we hadden daarna onszelf verwend met een hotel met sauna en zwembad. Dat soort dingen zijn toch extra de moeite waard als je er meer dan 2000 km voor gefietst hebt...

Toen ik de dag daarop Helsinki binnenreed, bleek er heel toevallig diezelfde avond nog een heel leuk meisje in te vliegen. Dat kwam goed uit!
Heel leuk meisje
Walgelijk kleffe selfie
Linda en ik hebben met zijn twee├źn een paar fantastische dagen Helsinki gehad. Dat had ik ook echt even nodig, en het was superfijn om haar weer te zien nadat we elkaar een volle maand gemist hadden. Bovendien is Helsinki een fijne stad met een paar mooie kerken, een paar mooie pleintjes, en een paar mooie terrasjes. Ook het voormalige zeefort Suomenlinna (op een eiland) is erg de moeite waard.

Nadat Linda weg was, heb ik nog anderhalve dag in een hostel gewerkt aan een paper (toch maar even mijn promotie extra mooi afronden). Lang leve de moderne technologie, dat dat kan... En toen was het weer tijd om door te gaan!

Alleen, ik vrees dat ik echt overtraind ben geraakt, of in elk geval heb ik in de eerste weken echt harder gefietst dan wat mijn lichaam aan kon. Toen ik Helsinki uitreed heb ik met moeite 55 km over het (bijna) vlakke kunnen maken, mijn benen waren zelfs na een week rust nog totaal niet hersteld. Ik kon er ook niet bepaald van genieten, het lichaam noch de geest zijn in de goede fiets-stemming en de motivatie is een beetje weg. Elke dag weer fietsen eist op den duur toch zijn tol, zo blijkt. Ook de volgende dag voelde het lichaam niet best. Dan kan je jezelf maar blijven pushen, maar uiteindelijk heeft niemand daar wat aan. Ik doe dit uiteindelijk toch voor mijn plezier... Ik heb daarom maar besloten om met een mooi rondje terug te gaan op Helsinki, en met de veerboot naar Sint Petersburg te gaan.
Overal bloeit in de berm dit soort paarse vingerhoedskruid 
Wildkampeertip van de week: zet je tent niet bovenop een mierensnelweg. Want dan heb je een mierensnelweg op je tent.
nomnom
Mooie tuin
Weer terug in Helsinki
Toevallig: zomercarnaval!
Dus. Toen ging ik met de boot. Toch is dat ook een fijne vorm van reizen. Ik slaap altijd prima in dit soort slaapboten, en ik kan ook wel genieten van het uitzicht op het dek en de zeeluch. Deze boot had een goede sauna met minizwembadje, wat de totale statistiek "aantal saunabezoeken" op 2 brengt.Vanochtend ben ik aangekomen in Sint Petersburg, en ik heb er een dagje rondgefietst. Ik was voorbereid op horrorverkeer dat totaal onfietsbaar is, maar dat bleek reuze mee te vallen. Fietsen is niet ideaal maar te doen, en er zijn zelfs best wel wat fietsers in de stad. Ook was ik voorbereid op ellenlange grenscontroles, maar tot mijn verbazing was er geen rij en was de douanemevrouw binnen een paar minuten met mijn paspoort klaar. Prettig!

De stad zelf overtreft vooralsnog al mijn verwachtingen. Het is werkelijk een prachtige binnenstad met veel pracht en praal en een hele plezierige sfeer (mede te danken aan het goede weer natuurlijk). Ik zal de foto's voor zich laten spreken. Natuurlijk is er ook wel behoorlijk wat vervallen puinzooi (het is immers Rusland), maar zeker in de binnenstad overheersen toch de grootse kerken, theaters, musea, paleizen, rijkeluisresidenties, en regeringsgebouwen. Sowieso is het veel minder grauw dan Moskou in mijn herinnering was.

Fietsrek! In Rusland!
Hermitage (hier ga ik binnenkort nog naar binnen)

1 opmerking:

  1. Maar nu je je vegetarisme tijdelijk opzij hebt gezet herstel je een stuk sneller, dat komt wel goed met die benen van je. (maar vergeet ook fruit en verse bladgroente zeker niet! het kan echt veel uitmaken)
    Het is normaal dat je ook een stuk minder opschiet als je niet lekker in de rijwind van de rest fietst. Gefrustreerd over het langzame tempo zet je nog wat extra aan waardoor je nog sneller moe bent.
    Goed om even ergens anders heen te gaan, in een nieuw landschap ben je lekker afgeleid en merk je het niet dat je niet opschiet.

    BeantwoordenVerwijderen