maandag 12 mei 2014

Dag 10 - 13: Denemarken

Ik zei in mijn vorige post dat ik een beetje verliefd begon te worden op Denemarken. Het is hier heerlijk fietsen. Een van de eerste stadjes die we tegenkwamen zag er zo uit:
Uitzicht op Sonderborg
Maar er is ook buiten dit soort stadjes veel moois. Zoals witte kerkjes:
Typisch wit kerkje op Fyn
En haventjes:
Bootjes
Het eiland Fyn vond ik nog wel het leukste. Lekker glooiend land met veel kust, leuke uitzichten, leuke dorpjes, zeer veel campings, goede fietswegen, noem maar op. Alleen het weer was vrij wisselvallig, dat zie je wel terug op de foto's:
De pannetjes worreden nat!

Denemarken heeft heel veel kust, en die is mooi ook.
Nog een kerkje
Koolzaad is toch heerlijk fotogeniek 

Prachtig weer hier. Daarginds niet. Gnagnagna.


Uitzicht op de 6,6 km lange westbrug van de Great Belt Fixed Link met windmolens (Denemarken = windmolenland)
Zelfde brug, vanuit het treinraampje, volgende ochtend

Dit soort boerderijtjes zie je veel.
Regen kan ook mooi zijn
Lokale fauna, gespot tijdens een bijzonder complex ritueel ter bepaling van de alfastatus.
Toen arriveerden we in Kopenhagen. Komt die naam je bekend voor van recente televisie-uitzendingen? Dat kan kloppen: toevalligerwijs is hier namelijk het Eurovisie Song-Festival in volle gang! We hebben natuurlijk de finale gekeken, en gezien dat Nederland weer eens tweede werd. Stiekem is het best wel OK om te kijken.

We hadden geluk dat we ruim van tevoren getipt waren over het Song-Festival, zodat we nog net de allerlaatste hostelkamer in heel Kopenhagen hebben kunnen boeken. Het is een prima hostel, en bij aankomst werden op het volgende uitzicht uit het raam getrakteerd:
Het is lekker om na alle regen weer even droog binnen te zitten. Hier kunnen we even opladen, en dan morgen weer lekker fietsen. We hebben vandaag nog even in Kopenhagen rondgewandeld, wat toch ook een leuke afwisseling is. Tip: mocht je in Kopenhagen zijn en zin hebben in een biertje en in een unieke wazig-relaxte sfeer, bezoek dan absoluut Christiania, het beroemde alternatievelingendorp net buiten het centrum. Ik was er voor het eerst, en kon wel genieten van de graffiti, muziek, barretjes, krakershollen, en dergelijke. Uitzondering op deze tip: ga absoluut niet naar Christiania als je een wietluchtallergie hebt...

Tijdens een kampeertocht maak je soms interessante ontdekkingen. Het blijkt bijvoorbeeld dat koude Nutella niet smeerbaar is. Maar, voor elk probleem een oplossing:

Een andere tip voor de mede-fietsreizigers onder de lezers: mocht je ooit bierblikjes mee willen nemen, stop die dan niet 100km lang onderin je fietstassen. Waarom? Daar kom je vanzelf achter, als je opeens denkt "waarom ruikt mijn tas toch zo vreemd van binnen?" Een halve liter bier die tussen je andere bagage blijkt te vloeien is toch niet echt ideaal...

Ook in een hostel maak je interessante ontdekkingen. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik wel eens suffe vergissinkjes maak. Maar ik ontdekte het volgende: het kan suffer. Zoals bijvoorbeeld de verlegen man, jaar of 30, die helemaal alleen vanuit Groot-Brittanië naar Kopenhagen vloog om hier de grote finale van het Eurovisie Song-Festival bij te wonen. "It's a once in a lifetime opportunity", sprak hij, terwijl hij in zijn eentje zijn pizza zat te eten in de keuken van ons hostel. Pas na enige tijd bleek dat hij het verkeerde ticket had gekocht. Ik hoop dat de repetitie die hij vanmiddag gezien heeft nog een beetje leuk was. De arme ziel.

So long, en nu verder noordwaarts, door Zwøden. Ben benieuwd!

Bedankt voor de reacties tot nu toe, ik vind het leuk om te lezen!

2 opmerkingen:

  1. hoe ingewikkeld kun je zeggen dat je langs een golfbaan kwam! Mooie foto's Gijs! Ben nu al benieuwd naar de foto's uit Zweden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg spannend Gijs, herinner vakantie met Dina in onze prille jeugd met een Gall busje en matras. Vond Denemarken wel erg saai; ieder steentje bij een ruïne was keurig vast gemetseld alsof die gisteren was geplaatst. Veel sterkte in Zweden, het blijft spannend. Leuk om alles te lezen en te zien. Dina vind het ook allemaal erg leuk !!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen