maandag 19 mei 2014

Dag 14 - 22: Noordwaarts door Zweden

Ik liep een beetje achter met dit weblog, dus bij deze een lange post over mijn avonturen in Zweden.

We pakken de draad op in Kopenhagen, waar we nog een rondje door het centrum hebben gefietst, om daarna weer lekker de stad uit te gaan. We reden langs de oostkust van het Deens eiland Seeland naar Helsingor, en na een korte boottocht waren we in Zweden. Op de boot heb ik nog maar wijselijk een half litertje whiskey ingeslagen, en bij aankomst werden we getrakteerd op (wederom) veel regen, en een mooi uitzicht:
Uitzicht bij Helsingborg, Zweden

Typisch uitzicht nabij de Zweedse kust
Het landschap was meteen charmant om door te fietsen. Alles is leuk glooiend (en soms nog aardig heuvelachtig), en er is veel bos, veel meertjes, en veel ruimte. Zodra we uit de kuststreek wegfietsen werd ook snel de bevolkingsdichtheid lager, en dat merk je: er is maar af en toe een dorpje, de wegen hebben maar weinig afslagen, de verkeersdichtheid is laag, en als je even stil gaat staan hoor je vaak niets meer dan wat vogeltjes en de wind door de bomen. Heerlijk. We fietsen veel langs fietsroutes, deels verhard, en deels onverhard. Een paar technische mankementjes met de fietsen kostten ons behoorlijk wat tijd om te fiksen, maar ook dat hoort er nu eenmaal bij.
Dit lezende zou je misschien kunnen denken dat het op den duur saai gaat worden om steeds maar door het bos te fietsen, maar dat gevoel heb ik nog geen moment gehad. Het fietsen voelt heerlijk, je ziet toch steeds nieuwe dingetjes, elk stukje van een landweggetje is toch weer net anders, en het is gewoon fijn om buiten te zijn en kilometers te maken. Bovendien heb ik goed reisgezelschap. Waar ik in het begin nog wat moeite had om de (afgetrainde) Pim en Freek bij te houden, gaat dat inmiddels ook al best aardig.

Ik zei trouwens dat we wisselvallig weer hebben gehad, maar ik ben blij dat déze hagelbui aan ons voorbij is gegaan:
Mega-hagelstenen, gelukkig hebben we die bui gemist!
Na een paar dagen in Zweden klaarde het weer op. In de eerste twee-en-een-halve week hebben we welgeteld één droge dag gehad, maar daarna werd het weer ineens fantastisch! Zon en warmte, met af en toe een wolkje is nu de norm. En met mooi weer kan je mooie foto's maken. Een selectie:

Oppassen met rijden! Arm beestje, deze das.


Dit soort mierenhopen zie je veel (als je inzoomt zie je de mieren lopen)
Na een aantal dagen kwamen we aan bij de stad Jönköping. Ik heb volgens mij nog nooit een stad met zo'n mooie ligging gezien. Jönköping ligt namelijk aan Vättern, het op een na grootste meer van Zweden. Dit is het uitzicht vanuit een stadsstrand, middenin Jönköping:
Vättern
Een meeuw boven Vättern
Hier heb ik nog een poos stilgestaan en genoten van het mooie uitzicht en van de super-relaxte sfeer aan de strandpromenade van Jönköping.

Ik heb trouwens dezelfde avond ook nog even een duik genomen in Vättern. De camping waar we naartoe wilden bleek namelijk gesloten (het is nog vroeg in het seizoen), en ik wilde me wel eventjes wassen. Het is prachtig helder water, maar verdomd koud... 12 graden Celcius, bleek het later te zijn. Toch is een korte duik dan erg prima, mits het buiten lekker warm weer is.

Dezelfde avond nog ontmoetten we Jasper, die onze gastheer voor twee avonden zou worden. Hij werkt sinds kort als huisarts in het dorp Hjo, en fietste graag mee met ons richting zijn huis. Het was meteen supergezellig met Jasper als vierde expeditiegenoot. 's Avonds bracht hij ons naar een prachtig plekje in de buurt van zijn huis, waar we een kampvuur hebben gemaakt aan de rand van een meertje, en marshmallows en brood gebakken in de nacht.

De dag erop zijn we met zijn collega, die vier kleine meiden meebracht, gaan wandelen in het nationaal park Tiveden. En ook die dag hebben we afgesloten met een kampvuur, dit keer inclusief barbecue. Zulke gastvrijheid is fantastisch.
vlnr: Pim, Jasper, ondergetekende, en Freek
Prachtig altaar in een houten kerkje nabij het dorpje Habo
Het kampvuur (foto van Freek)
De wandeltocht door Tiveden
De Zweden hebben trouwens prima eten. Goed brood, en alles is prima verkrijgbaar. Alleen de alcohol is kneiterduur, maar daar staat tegenover dat ze chocola met dropvulling hebben:
Lekkor!
Ik heb het vooralsnog uitstekend naar mijn zin. Tot slot nog wat statistiekjes tot nu toe (EDIT: foutje hersteld).
- Aantal fietsdagen: 19, rustdagen: 3
- Aantal kilometers: 1699
- Aantal lekke banden: 9 (waarvan drie bij mij)
- Aantal pogingen tot kampvuur: 4 (waarvan 2 zeer goed geslaagd)
- Aantal nachten op camping: 14, nachten wildgekampeerd: 3, nachten in hostel: 2, en 2 nachten te gast bij Jasper
EDIT 2: bonus-statistieken:
- Aantal gespotte elanden: 2
- Aantal keren gezwommen in meertjes: 3, in zee: 1

5 opmerkingen:

 1. Pepijn en ik vinden de foto's geweldig! Alleen... om de dag een lekke band: is dat normaal of hebben jullie gewoon veel pech?
  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha Mirjam, de lekke banden vallen wel mee hoor: zelf had ik er drie. Pim had er maar liefst zes, maar nadat hij er nieuwe banden op had gelegd nog maar één. Met gravelpaden krijg je nu eenmaal kleine steentjes in je band, die zich er langzaam een pad doorheen vreten.

   Verwijderen
 2. De statistieken zijn nu al imposant Gijs. De EDIT van de elanden en het zwemmen maken het af. Vooral die elanden lijkt me gaaf. Begrijp dat het weer nu beter is, fijn voor jullie, dat maakt de wereld gelijk zoveel vriendelijker. Nou, nog veel fietsplezier en tot de volgende blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Die elanden zijn inderdaad erg imposant, ze zijn echt gigantisch. Eéntje stond midden op de weg, de ander stond in de bossen langs de weg. Bij de eerste dacht ik nog op het eerste gezicht "wat een groot en vreemd paard", maar dan zie je dat het een eland is. Erg mooi!

   En ja, de hazelnootpasta is met dit warme weer prima smeerbaar :)

   Verwijderen
 3. Gijs, kun je de hazelnootpasta al weer eten zonder opwarmen?

  BeantwoordenVerwijderen